jueves, 20 de febrero de 2014

MI proyecto: Cómo crecemos (está en catalán).


COM CREIXEM

Prime estem a dintre de la panxa i alguns fem patades i alguns som molt tranquils.

                    

Som mamifers i neixem  per la vulva de la mama pero alguns tenen problemes i neixan per la panxa. Despres de ave pasat els 9 o 8 o 7  mesos dintre la panxa de la mama neixem i conque som mol petits no hi ha rova tan petita per nosaltres i les nostres mames ens tapen amb mantes mol calentes i si esta mol be.

 

Els primes mesos ens alimentem de la “popeta” de la mare. La popeta de la nostra mare te tot lo que nesesitem duran uns cuans mesos i ens comensen a creixe les dens i nesesitem mosega i xupa.

        

Despres, comensem a gateja i sentarnos i a ficarnos de peu pero no caminem ancara, som una mica masa petits.  Entre 1 i 2 anys comensem a camina.

                  

Quan tenim 2 o 3 anys, la mama abegades ens done popeta per que ancara la nesesitem una mica per el mati o la nit. Jo vai popa fins als 4 anys i el meu germa fins als 6. La meva germana  de casi 5 encara popa.

I comensem a parla, les primeres paraules son mama o papa o casa o coses fasils.

                

A parti dels 6 o 7 anys alguns nens i nenes comensen a escriure i llegi, boten, saltem, ens dibertim, els nens son mes ecsitats que las nenes i les nenes son tranquiles.

          

Als 12 o 13 anys a les noies els i comensen a creuxe les popes i  algunes els i sur la regla i algunes 2 o 3 anys despres i  als nois els hi surt el pel i alguns els i camvia la veu i alguns quan es fan mes grans. 

  

 

               

Despres ja ens fem vastan mes grans. Amb 17 o 18 els hi agrada mol parla entre ells, alguns van a la univercitat i alguns ja travallen i alguns sa namoren.

   

Despres per algunes persones ja ens fem mol grans, als 25 o 30 hi ha alguns que ja an trovat el seu amor  de la seva vida tambe ja que viuen amb parella i hi ha que ja an tingut el prime fill, mols ja travallen o es guanyen la vida.

  

Als 40 o 50 mols ja tenen bastans fills, alguns tenen fills i ja son grans, alguns no han tingut fills. Alguns discuteixen, alguns ja an travallat de moltes coses, pasejen els fills i van a llocs amb els fills.

           

Als 70 o 80 ja son avis. La majoria no travallen i es dediquen el tems a fe coses que els i agrada. Alguns fan agersisis, pasejen, cuseixen, fan ganxet o mixa o llexeixen.

                    

Als 90 o 100 ja em viscot una llarga vida i ja estem preparas per deixa aquesta  vida. Si ens em cuidat i em fet axersisis ancara podem fe moltes coses mes.

 

ADEU.

 

                                                                         Ainara, 29 de gener 2014.

4 comentarios: